2024

Zondag 3 maart was het alweer de vijfde editie van het catan clan tornooi in Tielt-Winge. Deze keer in een nieuwe, grotere zaal, met clans die er al elke keer bij waren en ook weer een aantal nieuwe gezichten. Twee clans werden ’s morgens nog gevormd uit de losse inschrijvingen: ‘De reservisten van catan’ en ‘N/A’, die niet echt inspiratie hadden voor een naam.

Na de eerste ronde Steden en Ridders was het clan nieuwkomers die op de eerste plaats stond: ‘De brandjesblussers’. Ook op de tweede plaats een nieuwe clan die pas 2 dagen voor het tornooi ingeschreven had: ‘Brussels fried catan’. Op de derde plaats ‘CATA(N)REFREIN ????‘, een van de drie clans uit de CATA(N)… groep.

De tweede ronde was zoals steeds het basisspel. Hiervoor is een uur voorzien en voor de eerste keer ooit slaagden alle tafels er in om hun spel uit te spelen. De nieuwe leider was ‘Team Beumans’, gevolgd door ‘N/A’, beide met 79 punten. ‘CATA(N)REFREIN ????‘ hield de derde plaats vast met een puntje minder.

De clans slaagden er niet in om een tweede keer alle spellen binnen de tijd uit te spelen in de derde ronde basisspel. Toen de punten allemaal binnen waren, bleek dat de top 2 van plaats gewisseld was. ‘N/A’ stond nu aan de leiding met een puntje meer dan ‘Team Beumans’ en ‘CATA(N)REFREIN ????‘.

Alles was dus nog mogelijk in de laatste ronde Steden en Ridders. ‘CATA(N)REFREIN ????‘ had een mindere laatste ronde en zakte uit de top 3. ‘Edde gij nog schaap?’ had een zeer sterke ronde met 51 van de 52 mogelijke punten en schoot daarmee de top 3 binnen. Maar het was niet genoeg om ‘N/A’ van de eerste plaats te stoten.

De winnaars van het vijfde Catan clan tornooi werden dus ‘N/A’ met 156 punten. Op de tweede plaats eindigde ‘Edde gij nog schaap?’ met 154 punten. De derde plaats was net zoals vorig jaar voor ‘Team Beumans’ met 150 punten.

Er waren 2 spelers die het maximum van 46 punten haalden. De individuele winnaar moest dus bepaald worden aan de hand van een weerstandsscore. De beste speler individueel was Samuel Beurms van ‘Team Beumans’, gevolgd door zijn broer Simon Beurms die ook in de vorige editie al zijn spellen gewonnen had (maar daar toen ook niet beste speler individueel mee was).

We wensen de winnaars proficiat en danken onze sponsors 999 Games en MWM Products voor hun bijdrage aan de prijzentafel, brouwerij Craywinckelhof voor hun bijdrage aan bier en T!LTdesign CNC freesatelier voor het maken van de trofeeën.

nummer_1_lagere_resolutie
nummer_2_lagere_resolutie
nummer_3_lagere_resolutie

2023

Op zondag 12 maart vond de vierde editie van het Catan clan tornooi plaats. We startten de dag met een record-opkomst van 24 clans.

Er waren weer een aantal nieuwe gezichten en ook een heel aantal bekende mensen. De mensen van spellenclub Kapido, die zelf 11 jaar lang het clan tornooi georganiseerd hebben, waren er deze keer met ook een tweede clan. In die clan: de volgende generatie Kapido’s. Benieuwd wie het sterkst voor de dag zou komen!

Met een kleine vertraging begonnen we aan de eerste ronde: Steden en Ridders. Na deze ronde stond ‘Team Schaap’ op de eerste plaats. Dit team bestaat ondertussen uit een prachtig gezin. De ouders hadden in het verleden met ‘Barbaren en Struikrovers’ al 5 keer de overwinning behaald, nu stonden ze samen met hun 2 jonge kinderen voorlopig op de eerste plaats. Op de tweede plaats stond ‘We zien wel’, een team dat al iedere keer meedeed. Op de derde plaats vonden we ‘Postkoloniaal Catan’, een team dat voor de eerste keer meedeed.

Na de middagpauze met de ondertussen traditionele vers-gemaakte broodjes, stonden er 2 rondes basisspel op het programma. Na deze rondes hadden we een volledig andere top 3: op de eerste plaats stond ‘Kapido 1’, op de tweede plaats ‘Knights Alliance’ en op de derde plaats ‘Voorspelbarbaren’.

Het verschil was telkens 3 punten, dus alles kon nog in de laatste ronde Steden en Ridders waar er nog maximaal 52 punten per clan te verdienen waren.

‘Voorspelbarbaren’ slaagden erin om dit maximum van 52 punten ook effectief binnen te halen, en sprongen daarmee met een ruime voorsprong naar de eerste plaats.

De winnaars van het vierde Catan clan tornooi werden dus ‘Voorspelbarbaren’ met 156 punten. Op de tweede plaats eindigde ‘KAPIDO 1’ met 149 punten. De derde plaats was voor ‘Team Beumans’ met 145 punten.

Er waren 3 spelers die het maximum van 46 punten haalden. De individuele winnaar moest dus bepaald worden aan de hand van een weerstandsscore. De beste speler individueel was Nicolas Victor van ‘Pasta Catanara’.

We wensen de winnaars proficiat en danken onze sponsors 999 Games en MWM Products voor hun bijdrage aan de prijzentafel, Tripel V voor hun bijdrage aan bier en T!LTdesign CNC freesatelier en de mensen van de afdeling ‘lassen’ van KSDiest voor het maken van de trofeeën.

nummer_1_2023_lagere_resolutie
nummer_2_2023_lagere_resolutie
nummer_3_2023_lagere_resolutie

2022

Na een jaartje pauze wegens corona kon op zondag 13 maart de derde editie van het catan clan tornooi doorgaan. Zes dagen voor het tornooi werd overgeschakeld naar code geel van de coronabarometer, dus waren er geen beperkende maatregelen meer nodig.

Er waren wel een aantal last-minute zieken, zodat we uiteindelijk met 16 clans aan het tornooi begonnen. Als er een prijs was voor de clan die de meeste afstand afgelegd had, was die met voorsprong voor Fryslân Boppe die al om 5 uur vertrokken waren.

Onder een gemoedelijke sfeer werd de eerste ronde Steden & Ridders afgewerkt. Ook voor de jury was het al een tijdje geleden, dus het antwoord op sommige vragen moest even opgezocht worden. De Sito Specials stonden na de eerste ronde op kop, een hele verbetering van hun elfde plaats op de vorige editie. De drinkebroeders van Catan stonden op de tweede plaats, waar ze de vorige editie ook eindigden. We zien wel stond op de derde plaats. Er was telkens maar 2 punten verschil, dus dat kon nog alle kanten uit.

Na de middag pauze met vers-gemaakte broodjes kwam dan een ronde basisspel. Dezelfde clans vormden de top 3, enkel hadden We zien wel en De drinkebroeders van Catan van plaats gewisseld.

De derde ronde was weer een basisspel. De Sito Specials bleven op kop. Pasta Catanara (de nummer drie van de vorige editie) kwam sterk opzetten en nam de tweede plaats over van We zien wel, die naar de derde plaats zakten.

Na 3 rondes waren er nog 3 spelers die individueel nog het maximum van de punten hadden. Door een speling van het lot zaten die alle 3 aan dezelfde tafel voor de laatste ronde Steden en Ridders. Eén van hen won ook die tafel, dus dat werd de beste speler van de dag.

De winnaars van het derde catan clan tornooi werden De Sito Specials met 156 punten. Op de tweede plaats eindigde Pasta Catanara met 147 punten. De derde plaats was voor De drinkebroeders van Catan met 144 punten.

De beste speler individueel was Jens Carmeliet van De Sito Specials met 46 punten (het maximum).

We wensen proficiat aan de winnaars en danken onze sponsors 999 Games en Tripel V voor hun bijdrage aan de prijzentafel en T!LTdesign CNC freesatelier voor het maken van de trofeeën.

1e_plaats_lagere_resolutie
2e_plaats_lagere_resolutie
3e_plaats_lagere_resolutie

2020

Op zondag 8 maart organiseerden we ons tweede Catan clan tornooi. Net op tijd, want tegen het eind van de week erna werden alle activiteiten in België verboden omwille van het coronavirus.

De meeste deelnemers van vorig jaar waren weer present, aangevuld met een aantal nieuwe gezichten. Ook een paar kinderen waren nu een jaartje ouder en mochten voor de eerste keer meedoen.

Er waren 23 clans ingeschreven maar de winnaars van vorig jaar, “Team Barry”, moesten op vrijdag omwille van ziekte afmelden. Op de dag zelf hadden 2 clans een zieke. Daardoor moesten we de losse inschrijvingen herschikken en een aantal invallers toch niet laten spelen, zodat we uiteindelijk met 21 clans aan het tornooi begonnen.

Zoals vorig jaar was de eerste ronde Catan met de uitbreiding Steden & Ridders. Na de eerste ronde stond de familie Dijkhuijsen, als clan bekend als De dijken breken door!, op de eerste plaats. De Drinkebroeders van Catan stonden op de 2e plaats en de top 3 werd vervolledigd door Team Beumans.

Daarna was het tijd voor de middagpauze, met vers belegde broodjes die de deelnemers ’s morgens besteld hadden. Ook het lokale streekbier Tripel V werd gesmaakt.

Ronde twee was een basisspel Catan. De Drinkebroeders van Catan namen de leiding over van De dijken breken door!. Kapido, de spellenclub die tot 2018 het Catan clan tornooi organiseerde, schoof op naar de 3e plaats.

De derde ronde was weer een basisspel Catan. De top 2 bleef onveranderd, op de 3e plaats zagen we nu ex aequo Pasta Catanara en Team Beumans. De verschillen waren maar een paar punten. Met nog maximaal 52 punten te verdienen per clan in de vierde ronde Catan met de uitbreiding Steden & Ridders was alles nog mogelijk.

Na het tellen van de laatste punten hadden we een gelijke stand op de eerste plaats. Volgens het reglement kijken we dan naar de weerstand. Kort gezegd heb je een betere weerstand als je tegenstanders minder punten gehaald hebben.

De winnaars van ons tweede Catan clan tornooi waren Team Beumans met 153 punten. Op de tweede plaats eindigen De Drinkebroeders van Catan, ook met 153 punten. Pasta Catanara hield de derde plaats vast met 150 punten.

Individueel bekeken was er ook een gelijke stand op de eerste plaats. Simon Beurms van Team Beumans was op weerstand de beste speler van de dag met 44 punten (op 46). Op de tweede plaats individueel eindigde Ruben Rodeyns van De Drinkebroeders van Catan.

We wensen proficiat aan de winnaars en danken onze sponsors 999 Games, MWM Products en Tripel V voor hun bijdrage aan de prijzentafel en T!LTdesign CNC freesatelier voor het maken van de trofeeën.

1e plaats 2020
2e plaats 2020
3e plaats 2020

2019

Op zondag 10 maart 2019 organiseerden we ons 1e catan clan tornooi. De voorbije 11 jaar werd er een catan clan tornooi georganiseerd door Kapido.

De opkomst was een groot succes, met 22 clans uit alle hoeken van België en Nederland die streden om de overwinning. Hierbij een aantal bekende namen van de vorige jaren en ook een aantal clans die dit weekend hun eerste spellen Steden en Ridders gespeeld hebben.
Die mix van ervaring maakt het Catan Clan Tornooi net zo leuk.  Ook kinderen speelden mee, en haalden goede resultaten. Door een slim computersysteem, dat bepaalde aan welke tafel iedereen speelde, kwam elke individuele speler steeds tegenover andere teams te staan. Afwisseling troef dus !

Het eerste spel begon met een beetje vertraging door een late afzegging. Hierdoor moest iemand uit de keuken last minute toch meespelen als invaller. Gedurende de dag werd de achterstand langzaam weggewerkt zodat de prijsuitreiking stipt op tijd kon beginnen.

Na de eerste ronde (Steden en Ridders) werd de top 3 volledig bezet door voormalige winnaars: op 3 “We Zien Wel” (1 overwinning), op 2 “Barbaren en struikrovers” (5 overwinningen) en op 1 “Team Barry” (4 overwinningen).
De clans met de vorige organisatoren stonden op plaats 5 en 7.

Daarna was het tijd voor de middagpauze, met vers-gemaakte broodjes. De 2e ronde werd het basis-spel gespeeld. “Team Barry” bleef aan de leiding, met 5 punten voorsprong op “Knights Alliance”.
Nog 4 punten lager stonden “Barbaren en struikrovers” en “We zien wel”.

Na de 3e ronde (opnieuw basis) had “Team Barry” zijn voorsprong bijna verdubbeld naar 9 punten op “Knights Alliance”. 1 puntje verder stond “We zien wel”.

In de 4e ronde werd weer Steden en Ridders gespeeld. Hier kon elke clan nog maximaal 52 punten verdienen. Een verschil van 9 punten is dus wel groot, maar nog niet doorslaggevend.

Nadat het laatste spel van de 4e ronde klaar was, werd er in spanning gewacht op de eindstand. De winnaars van het catan clan tornooi 2019 zijn “Team Barry” met een voorsprong van 10 punten op “We zien wel”.
Op de 3e plaats, met 1 puntje verschil, eindigt “Knights Alliance”.

Individueel waren er 4 spelers die in totaal 44 punten (op 46) behaald hebben. Op tie-breaker was Nele De Pooter van “We zien wel” de beste speelster van de dag. Opvallend is wel dat 3 van de top-4 vrouwen zijn.

We wensen proficiat aan de winnaars en danken onze sponsors 999 Games en MWM Products voor hun bijdrage aan de prijzentafel en T!LTdesign CNC freesatelier voor het maken van de trofeeën.

1e_plaats_lagere_resolutie
2e_plaats_lagere_resolutie
3e_plaats_lagere_resolutie

2024: winnaar “N/A”, 2e plaats “Edde gij nog schaap?”, 3e plaats “Team Beumans”, beste speler individueel Samuel Beurms

2023: winnaar “Voorspelbarbaren”, 2e plaats “KAPIDO 1”, 3e plaats “Team Beumans”, beste speler individueel Nicolas Victor

2022: winnaar “De Sito Specials”, 2e plaats “Pasta Catanara”, 3e plaats “De Drinkebroeders van Catan”, beste speler individueel Jens Carmeliet

2020: winnaar “Team Beumans”, 2e plaats “De Drinkebroeders van Catan”, 3e plaats “Pasta Catanara”, beste speler individueel Simon Beurms

2019: winnaar “Team Barry”, 2e plaats “We zien wel”, 3e plaats “Knights Alliance”, beste speler individueel Nele De Pooter

2008 – 2018 (vorige organisatie: Kapido)

2018: winnaar “Team Barry”, 2e plaats “We zien wel”, 3e plaats “Ridders van het hexagoon”, beste speler individueel Martin Dijkhuijsen
2017: winnaar “Team Barry”, 2e plaats “We zien wel”, 3e plaats “Blackborder”, beste speler individueel Karl Verheyden
2016: winnaar “Team Barry”, 2e plaats “Natacers”, 3e plaats “We zien wel”, beste speler individueel Nicolas Neyt
2015: winnaar “Natacers”, 2e plaats “Team Barry”, 3e plaats “We zien wel”, beste speler individueel Johan Nuyts
2014: winnaar “We zien wel”, 2e plaats “Barbaren en Struikrovers”, 3e plaats “Blackborder”, beste speler individueel John Hulsman
2013: winnaar “Team Barry”, 2e plaats “The Muppets”, 3e plaats “De Augustijnen”, beste speler individueel Steven Van Den Bosch
2012: winnaar “Barbaren en Struikrovers”, 2e plaats “We zien wel”, 3e plaats “Team Barry”, beste speler individueel Kristel van Everdingen
2011: winnaar “Barbaren en Struikrovers”, 2e plaats “Knight Alliance”, 3e plaats “Blackout”, beste speler individueel Thijs Metz
2010: winnaar “Barbaren en Struikrovers”, 2e plaats “We zien wel”, 3e plaats “Blackborder Gamestore”, beste speler individueel John Hulsman
2009: winnaar “Barbaren en Struikrovers”, 2e plaats “De Augustijnen”, 3e plaats “Natacers”, beste speler individueel Wesley Herpoel
2008: winnaar “Barbaren en Struikrovers”, 2e plaats “De Augustijnen”, 3e plaats “We zien wel”, beste speler individueel Peter Verwee